Det begyndte i 1976...
hvor Næstved Kommune fik den tanke, at mange af de mennesker, der boede i lejligheder, måske savnede en have, at gå og arbejde i. På baggrund af dette valgte Næstved Kommune, at udstykke i alt 333 jordstykker til formålet, fordelt på seks forskellige adresser i Næstved.
En af disse udstykninger, blev placeret i den sydlige del af Næstved, nærmere bestemt arealet bag ved Dyssegårdsparken, der grænsende op til Englebjergvej og blev til:
Manglebjergvængets Lysthaver.
I Manglebjergvængets Lysthaver...
kunne man for kr. 100,- om året leje et lille stykke jord af Næstved Kommune til, at dyrke og høste grøntsager på. Kontrakten med Næstved Kommune gjaldt dog kun for ét år ad gangen og der måtte ikke bebygges på haveloddet - dog måtte der gerne sættes et drivhus op.
Den nye status som kolonihaver...
indtrådte den 10. april, 1984, hvor byrådet behandlede haveforeningens ansøgning og vedtog, at Manglebjergvængets Lysthaver herved blev opgraderet til kolonihaver. Det bevirkede, at nu måtte der bygges havehuse på havelodderne, svarende til 10% af haveloddets grundareal - men dog maximalt op til 30 m2. Ligeledes blev det med den nye status, som kolonihaver, lovligt at overnatte i haven i sommerhalvåret.
Nyt navn og et fælleshus bliver til.
Med den nye status som kolonihaver, blev man på en generalforsamling enige om, at ændre haveforeningens navn til: Manglebjergvængets Kolonihaver.
Derudover blev det vedtaget, at låne kr. 100.000,- til at bygge et fælleshus for og få etableret kloak til fælleshuset. Medlemmerne gik så selv i gang med bygge og opføre et fælleshus, hvor der blev etableret et toilet og et skyllerum samt et samlingslokale med køkken.
Etablering af Ring Syd.
For at gøre intrastrukturen bedre og få ført den mere tunge trafik rundt om Næstved, besluttede Næstved Kommune, at anlægge en omfartsvej. Anlægsarbejdet til Ring Syd - som er den del af omfartsvejen, der lægger tættest på Manglebjergvængets Kolonihaver - begyndte ultimo 2016. Langs den østlige side af kolonien blev Parkvej forlænget og forbundet med en rundkørsel til Englebjergvej. Langs den sydlige side af kolonien blev Englebjergvej udvidet og forbundet med en rundkørsel til Vordingborgvej. Ligeledes blev et eksisterende beplantet brandbælte/ redningsvej nedlagt og erstattet med et støjhegn ud mod Englebjergvej.
Gode minder fortsætter...
i de nu 138 kolonihaver og i foreningen, hvor der i hver sæson afholdes standerhejsning, fælles arbejdsdage, generalforsamling og hyggelige fester med godt humør.
En tidligere havelejer og barn af kolonien har fortalt: "Som dreng så jeg hvordan vandgranen kom til kolonien, stående lille og fin i en kasse bag på en knallert og plantet af havens oprindelige lejer".
Englebjervej under anlægsarbejdet af Ring Syd.
Fælleshuset som det ser ud i dag.